Sharbat jest to słodki kordiał i zwykle podawany jest schłodzony. Może być podawany w formie skoncentrowanej i spożywany łyżką lub rozcieńczony wodą do stworzenia napoju.
Popularne sharbaty składają się z co najmniej jednego z następujących składników: nasion bazylii, wody różanej, świeżych płatków róż, drzewa sandałowego, bael, hibiskusa, cytryny, pomarańczy, mango, ananasa, falsy (Grewia asiatica) i nasion chia.
Sharbat jest powszechny w domach Iranu, Turcji, Bośni, świata arabskiego, Afganistanu, Pakistanu, Sri Lanki, Bangladeszu i Indii i jest spożywany przez muzułmanów, którzy przerywają codzienny post w miesiącu Ramadan.
Południowoindyjska wersja powszechnie nazywana sarbbath jest popularna w Kerali, Tamil Nadu i Andhra Pradesh, regionach, w których specjalnie przygotowany syrop z indyjskiej sarsaparilli i cytryny rozpuszcza się w mleku lub wodzie sodowej.
Indonezyjski, zwłaszcza jawajski, napój zwany serbat' jest powszechnie spotykany w czasie ramadanu. Najpopularniejszym jest mieszanie zimnej wody, prostego syropu i posiekanej kantalupy, popularnie zwanej serbat blewah lub sorbetem kantalupa.
Co to znaczy Szerbet?
Dowiedz się co oznacza „Szerbet” razem z opisem definicji tego słowa. Jak je stosować, oraz jak się nim poprawnie posługiwać.
O tym, co to jest Szerbet przeczytasz w tym materiale.
tagi:
- co to znaczy
- co jest znaczy
- co oznacza
Wszystkie publikowane materiały są weryfikowane przez naszą redakcję.