Szakalaka

Chakalaka to afrykańska przyprawa. Nazwa podobno pochodzi z języka Bantu Setswana, chociaż w RPA występują różne pisownie.

Inną interpretacją pochodzenia tego słowa jest to, że jest to zmyślone słowo zapożyczone i naśladujące jeden lub więcej języków nguni lub khoisan. Oprócz bardziej popularnej na całym świecie Chakalaki, często można zobaczyć pisownię chakka lakka.

Składniki i przepis

Składniki obejmują pomidory, marchew, papryka i papryczki chili, fasolka po bretońsku i kapusta; w zależności od przepisu jako przyprawy stosuje się czosnek, pieprz, curry, imbir i kolendrę. Białą kapustę również kroi się w paski i pekluje solą. Szakalaka tradycyjnie podaje się z pieczywem, mielikiem, sampem lub jako dodatek do kiełbasek (wors), kurczaka peri peri oraz grillowanej jagnięciny i wieprzowiny. Aby zrównoważyć jego ognisty smak, czasami podaje się go z amasi (kwaśne mleko).

Obecnie jednak jest również używany w kulturze zachodniej jako dodatek do przypraw w chipsach ziemniaczanych lub w sosach barbecue. Szczególnie podczas Mistrzostw Świata 2010 wiele europejskich i amerykańskich firm spożywczych wprowadziło na rynek dania gotowe o smaku czakalaki, m.in. Pizze, frytki, konserwy rybne, mrożone patelnie ryżowe itp.


Co to znaczy Szakalaka?

Dowiedz się co oznacza „Szakalaka” razem z opisem definicji tego słowa. Jak je stosować, oraz jak się nim poprawnie posługiwać.

O tym, co to jest Szakalaka przeczytasz w tym materiale.

tagi:

  • co to znaczy
  • co jest znaczy
  • co oznacza

Wszystkie publikowane materiały są weryfikowane przez naszą redakcję.

Sprawdzanie pisowni i pomoc w ortografii

Wątpliwości językowe i wyjaśnianie pisowni trudnych wyrazów. Nie wiesz jak się pisze dane słowo? Znajdziesz tutaj informacje o zasadach pisowni, ortografii i regułach obowiązujących przy danym wyrazie lub wyrażeniu.

Widzisz błąd? Napisz nam o tym — naprawimy go!

W każdej chwili możesz do nas napisać. E-mail i wszystkie inne niezbędne informacje znajdziesz tutaj.