Chakalaka to afrykańska przyprawa. Nazwa podobno pochodzi z języka Bantu Setswana, chociaż w RPA występują różne pisownie.
Inną interpretacją pochodzenia tego słowa jest to, że jest to zmyślone słowo zapożyczone i naśladujące jeden lub więcej języków nguni lub khoisan. Oprócz bardziej popularnej na całym świecie Chakalaki, często można zobaczyć pisownię chakka lakka.
Składniki i przepis
Składniki obejmują pomidory, marchew, papryka i papryczki chili, fasolka po bretońsku i kapusta; w zależności od przepisu jako przyprawy stosuje się czosnek, pieprz, curry, imbir i kolendrę. Białą kapustę również kroi się w paski i pekluje solą. Szakalaka tradycyjnie podaje się z pieczywem, mielikiem, sampem lub jako dodatek do kiełbasek (wors), kurczaka peri peri oraz grillowanej jagnięciny i wieprzowiny. Aby zrównoważyć jego ognisty smak, czasami podaje się go z amasi (kwaśne mleko).
Obecnie jednak jest również używany w kulturze zachodniej jako dodatek do przypraw w chipsach ziemniaczanych lub w sosach barbecue. Szczególnie podczas Mistrzostw Świata 2010 wiele europejskich i amerykańskich firm spożywczych wprowadziło na rynek dania gotowe o smaku czakalaki, m.in. Pizze, frytki, konserwy rybne, mrożone patelnie ryżowe itp.
Co to znaczy Szakalaka?
Dowiedz się co oznacza „Szakalaka” razem z opisem definicji tego słowa. Jak je stosować, oraz jak się nim poprawnie posługiwać.
O tym, co to jest Szakalaka przeczytasz w tym materiale.
tagi:
- co to znaczy
- co jest znaczy
- co oznacza
Wszystkie publikowane materiały są weryfikowane przez naszą redakcję.