Skyr to tradycyjny islandzki produkt mleczny wytwarzany z mleka krowiego lub owczego. Skyr jest uznawany za chudy ser śmietankowy zgodnie z tradycją i utartymi schematami.
Skyr jest ważną częścią kuchni islandzkiej od czasów Wikingów. Do XIX wieku społeczeństwo charakteryzowało się rolnictwem, a wielu rolników utrzymywało się z produktów rolnych na własne potrzeby. Do produkcji mleka utrzymywano zarówno krowy, jak i owce. Tylko część mleka była spożywana na świeżo, podczas gdy większość rozdzielano na mleko śmietankowe i odtłuszczone. Ze śmietany robiono masło, a z odtłuszczonego mleka skyr.
Co to znaczy Skyr?
Dowiedz się co oznacza „Skyr” razem z opisem definicji tego słowa. Jak je stosować, oraz jak się nim poprawnie posługiwać.
O tym, co to jest Skyr przeczytasz w tym materiale.
tagi:
- co to znaczy
- co jest znaczy
- co oznacza
Wszystkie publikowane materiały są weryfikowane przez naszą redakcję.