Skyr

Skyr to tradycyjny islandzki produkt mleczny wytwarzany z mleka krowiego lub owczego. Skyr jest uznawany za chudy ser śmietankowy zgodnie z tradycją i utartymi schematami.

Skyr jest ważną częścią kuchni islandzkiej od czasów Wikingów. Do XIX wieku społeczeństwo charakteryzowało się rolnictwem, a wielu rolników utrzymywało się z produktów rolnych na własne potrzeby. Do produkcji mleka utrzymywano zarówno krowy, jak i owce. Tylko część mleka była spożywana na świeżo, podczas gdy większość rozdzielano na mleko śmietankowe i odtłuszczone. Ze śmietany robiono masło, a z odtłuszczonego mleka skyr.


Co to znaczy Skyr?

Dowiedz się co oznacza „Skyr” razem z opisem definicji tego słowa. Jak je stosować, oraz jak się nim poprawnie posługiwać.

O tym, co to jest Skyr przeczytasz w tym materiale.

tagi:

  • co to znaczy
  • co jest znaczy
  • co oznacza

Wszystkie publikowane materiały są weryfikowane przez naszą redakcję.

Sprawdzanie pisowni i pomoc w ortografii

Wątpliwości językowe i wyjaśnianie pisowni trudnych wyrazów. Nie wiesz jak się pisze dane słowo? Znajdziesz tutaj informacje o zasadach pisowni, ortografii i regułach obowiązujących przy danym wyrazie lub wyrażeniu.

Widzisz błąd? Napisz nam o tym — naprawimy go!

W każdej chwili możesz do nas napisać. E-mail i wszystkie inne niezbędne informacje znajdziesz tutaj.