Marynowanie to technika gotowania polegająca na tym, że potrawę zanurza się w aromatycznym płynie przez określony czas (od jednego dnia do kilku tygodni), aby po tym czasie była delikatniejsza lub bardziej aromatyzowana. Dawniej uważano ją za metodę konserwowania niektórych produktów spożywczych, chociaż dziś efekt ten jest kwestionowany w przypadku niektórych rodzajów marynat.
Jest to proces o ogólnej nazwie, ponieważ w zależności od składnika płynnego, w którym jest zanurzone jedzenie, marynata może mieć inne, bardziej szczegółowe nazwy, takie jak:
- Jeśli jest zanurzony w occie, nazywa się go escabeche (to określenie jest bardziej typowe dla kuchni hiszpańskiej).
- Jeśli jest w soku z cytryny lub innym kwaśnym medium, nazywa się to ceviche (typowe dla kuchni latynoamerykańskich).
- A jeśli jest w mieszance octu i papryki (słodkiej lub pikantnej), nazywa się ją marynatą (zwykle do mięsa).
Z reguły marynowanie stosuje się do mięsa i ryb, rzadziej do warzyw, zwanych marynatami.
- Synonimy:
- przyprawa
- pikle
Co to znaczy Marynata?
Dowiedz się co oznacza „Marynata” razem z opisem definicji tego słowa. Jak je stosować, oraz jak się nim poprawnie posługiwać.
O tym, co to jest Marynata przeczytasz w tym materiale.
tagi:
- co to znaczy
- co jest znaczy
- co oznacza
Wszystkie publikowane materiały są weryfikowane przez naszą redakcję.