Krewetki blanszowane

Krewetki blanszowane to krewetki, które zostały krótko podgotowane – dosłownie przez kilkadziesiąt sekund do 2 minut – we wrzątku lub na parze, a następnie szybko schłodzone w zimnej wodzie (często z lodem).
Blanszowanie sprawia, że:

  • krewetki są delikatnie ugotowane, ale wciąż soczyste,

  • łatwiej je oczyścić (np. obrać z pancerza),

  • zachowują lepszy kolor i teksturę,

  • mogą być szybciej potem użyte do różnych dań (np. sałatek, makaronów, sushi).

Jak blanszować krewetki?

  1. Zagotuj dużą ilość wody, możesz dodać sól lub odrobinę soku z cytryny.

  2. Wrzuć krewetki na wrzątek na 30 sekund–2 minuty (w zależności od wielkości).

  3. Od razu przełóż je do miski z lodowatą wodą.

  4. Osusz.


Co to znaczy Krewetki blanszowane?

Dowiedz się co oznacza „Krewetki blanszowane” razem z opisem definicji tego wyrażenia. Jak stosować ten zwrot, oraz jak się nim poprawnie posługiwać.

O tym, co to jest Krewetki blanszowane przeczytasz w tym materiale.

tagi:

  • co to znaczy
  • co jest znaczy
  • co oznacza

Wszystkie publikowane materiały są weryfikowane przez naszą redakcję.

Sprawdzanie pisowni i pomoc w ortografii

Wątpliwości językowe i wyjaśnianie pisowni trudnych wyrazów. Nie wiesz jak się pisze dane słowo? Znajdziesz tutaj informacje o zasadach pisowni, ortografii i regułach obowiązujących przy danym wyrazie lub wyrażeniu.

Widzisz błąd? Napisz nam o tym — naprawimy go!

W każdej chwili możesz do nas napisać. E-mail i wszystkie inne niezbędne informacje znajdziesz tutaj.