Krewetki blanszowane to krewetki, które zostały krótko podgotowane – dosłownie przez kilkadziesiąt sekund do 2 minut – we wrzątku lub na parze, a następnie szybko schłodzone w zimnej wodzie (często z lodem).
Blanszowanie sprawia, że:
krewetki są delikatnie ugotowane, ale wciąż soczyste,
łatwiej je oczyścić (np. obrać z pancerza),
zachowują lepszy kolor i teksturę,
mogą być szybciej potem użyte do różnych dań (np. sałatek, makaronów, sushi).
Jak blanszować krewetki?
Zagotuj dużą ilość wody, możesz dodać sól lub odrobinę soku z cytryny.
Wrzuć krewetki na wrzątek na 30 sekund–2 minuty (w zależności od wielkości).
Od razu przełóż je do miski z lodowatą wodą.
Osusz.
Co to znaczy Krewetki blanszowane?
Dowiedz się co oznacza „Krewetki blanszowane” razem z opisem definicji tego wyrażenia. Jak stosować ten zwrot, oraz jak się nim poprawnie posługiwać.
O tym, co to jest Krewetki blanszowane przeczytasz w tym materiale.
tagi:
- co to znaczy
- co jest znaczy
- co oznacza
Wszystkie publikowane materiały są weryfikowane przez naszą redakcję.