Kasseler jest peklowaną i lekko wędzoną wieprzowiną.
Kasseler składa się z żeber, karkówki, łopatki i brzucha. Oprócz soli kuchennej azotyn potasu jest również używany do peklowania w celu zaczerwienienia mięsa.
Kasseler w cieście chlebowym
Kasseler jest składnikiem obfitych gulaszy, zwłaszcza w połączeniu z kapustą - ale można go również smażyć, gotować lub piec w piekarniku. Ze względu na wcześniejsze peklowanie i wędzenie czas gotowania jest stosunkowo krótki. Często podaje się go z brukwią, jarmużem, kiszoną kapustą lub gotowanymi ziemniakami. Jest również spożywany na zimno jako wędliny.
Pochodzenie
Mówi się, że Kasseler był wynalazkiem berlińskiego mistrza rzeźniczego, Cassel, w XIX wieku.
Nie można udowodnić pochodzenia słowa Kasseler z Kassel w Hesji, chociaż w XIX wieku mówiono o nim w Berlinie.
Innym założeniem pochodzenia tego słowa jest możliwość, że termin Kasseler wywodzi się od zapiekanki (fr. Casserolle), czyli płaskiego garnka z kuchni francuskiej, w której duszone jest mięso i który mógł przybyć do Berlina z hugenotami. Na początku XVIII wieku około 20 procent berlińczyków było pochodzenia hugenockiego.
Co to znaczy Kasseler?
Dowiedz się co oznacza „Kasseler” razem z opisem definicji tego słowa. Jak je stosować, oraz jak się nim poprawnie posługiwać.
O tym, co to jest Kasseler przeczytasz w tym materiale.
tagi:
- co to znaczy
- co jest znaczy
- co oznacza
Wszystkie publikowane materiały są weryfikowane przez naszą redakcję.