Kasseler

Kasseler jest peklowaną i lekko wędzoną wieprzowiną.

Kasseler składa się z żeber, karkówki, łopatki i brzucha. Oprócz soli kuchennej azotyn potasu jest również używany do peklowania w celu zaczerwienienia mięsa.

Kasseler w cieście chlebowym

Kasseler jest składnikiem obfitych gulaszy, zwłaszcza w połączeniu z kapustą - ale można go również smażyć, gotować lub piec w piekarniku. Ze względu na wcześniejsze peklowanie i wędzenie czas gotowania jest stosunkowo krótki. Często podaje się go z brukwią, jarmużem, kiszoną kapustą lub gotowanymi ziemniakami. Jest również spożywany na zimno jako wędliny.

Pochodzenie

Mówi się, że Kasseler był wynalazkiem berlińskiego mistrza rzeźniczego, Cassel, w XIX wieku.

Nie można udowodnić pochodzenia słowa Kasseler z Kassel w Hesji, chociaż w XIX wieku mówiono o nim w Berlinie.

Innym założeniem pochodzenia tego słowa jest możliwość, że termin Kasseler wywodzi się od zapiekanki (fr. Casserolle), czyli płaskiego garnka z kuchni francuskiej, w której duszone jest mięso i który mógł przybyć do Berlina z hugenotami. Na początku XVIII wieku około 20 procent berlińczyków było pochodzenia hugenockiego.


Co to znaczy Kasseler?

Dowiedz się co oznacza „Kasseler” razem z opisem definicji tego słowa. Jak je stosować, oraz jak się nim poprawnie posługiwać.

O tym, co to jest Kasseler przeczytasz w tym materiale.

tagi:

  • co to znaczy
  • co jest znaczy
  • co oznacza

Wszystkie publikowane materiały są weryfikowane przez naszą redakcję.

Sprawdzanie pisowni i pomoc w ortografii

Wątpliwości językowe i wyjaśnianie pisowni trudnych wyrazów. Nie wiesz jak się pisze dane słowo? Znajdziesz tutaj informacje o zasadach pisowni, ortografii i regułach obowiązujących przy danym wyrazie lub wyrażeniu.

Widzisz błąd? Napisz nam o tym — naprawimy go!

W każdej chwili możesz do nas napisać. E-mail i wszystkie inne niezbędne informacje znajdziesz tutaj.