Gzik to przystawka typowa dla kuchni wielkopolskiej i kujawskiej. Jest to twarożek zmieszany ze śmietaną (czasami zamiast śmietanki używa się mleka lub jogurtu) oraz ze szczypiorkiem i rzodkiewką (są też inne składniki, np. cebula czy jajka).
Gzik podawany z ziemniakami gotowanymi w mundurkach to w poznańskiej gwarze pyry z gzikiem. Jest to typowy wielkopolski posiłek wielkopostny, który rozpowszechnił się tu w pierwszej połowie XIX wieku, kiedy w Wielkopolsce zaczęto w większych ilościach uprawiać ziemniaki. Oprócz ziemniaków gotowanych w skórkach gzika można jeść także z chlebem lub z ziemniakami obranymi.
Co to znaczy Gzik?
Dowiedz się co oznacza „Gzik” razem z opisem definicji tego słowa. Jak je stosować, oraz jak się nim poprawnie posługiwać.
O tym, co to jest Gzik przeczytasz w tym materiale.
tagi:
- co to znaczy
- co jest znaczy
- co oznacza
Wszystkie publikowane materiały są weryfikowane przez naszą redakcję.