Gzik

Gzik to przystawka typowa dla kuchni wielkopolskiej i kujawskiej. Jest to twarożek zmieszany ze śmietaną (czasami zamiast śmietanki używa się mleka lub jogurtu) oraz ze szczypiorkiem i rzodkiewką (są też inne składniki, np. cebula czy jajka).

Gzik podawany z ziemniakami gotowanymi w mundurkach to w poznańskiej gwarze pyry z gzikiem. Jest to typowy wielkopolski posiłek wielkopostny, który rozpowszechnił się tu w pierwszej połowie XIX wieku, kiedy w Wielkopolsce zaczęto w większych ilościach uprawiać ziemniaki. Oprócz ziemniaków gotowanych w skórkach gzika można jeść także z chlebem lub z ziemniakami obranymi.


Co to znaczy Gzik?

Dowiedz się co oznacza „Gzik” razem z opisem definicji tego słowa. Jak je stosować, oraz jak się nim poprawnie posługiwać.

O tym, co to jest Gzik przeczytasz w tym materiale.

tagi:

  • co to znaczy
  • co jest znaczy
  • co oznacza

Wszystkie publikowane materiały są weryfikowane przez naszą redakcję.

Sprawdzanie pisowni i pomoc w ortografii

Wątpliwości językowe i wyjaśnianie pisowni trudnych wyrazów. Nie wiesz jak się pisze dane słowo? Znajdziesz tutaj informacje o zasadach pisowni, ortografii i regułach obowiązujących przy danym wyrazie lub wyrażeniu.

Widzisz błąd? Napisz nam o tym — naprawimy go!

W każdej chwili możesz do nas napisać. E-mail i wszystkie inne niezbędne informacje znajdziesz tutaj.