Co to znaczy bardowanie mięsa?

Bardowanie (ang. barding) mięsa to technika jego przygotowywania, w której przed pieczeniem owijanie jest ono w tłuszcz, a następnie w takiej postaci wstawiane jest nad ogień w celu przygotowania.

Najczęściej mięso owijane jest plastrami słoniny lub boczku, które nazywane są właśnie bardami (ang. bardes).

Dzięki temu mięso nie jest przesuszone i ma delikatną miękko-wilgotną postać. Nie można również ukryć faktu, że część smaku z tłuszczu przechodzi do mięsa zmieniając delikatnie jego smak.


Nie wyczerpaliśmy tematu? Daj nam o tym znać!

W przypadku, gdy nie opisaliśmy wystarczająco tematu, to daj nam szansę na poprawę, i napisz o tym.

Wszystkie niezbędne informacje jak się z nami skontaktować znajdziesz tutaj.

Sprawdzanie pisowni i pomoc w ortografii

Wątpliwości językowe i wyjaśnianie pisowni trudnych wyrazów. Nie wiesz jak się pisze dane słowo? Znajdziesz tutaj informacje o zasadach pisowni, ortografii i regułach obowiązujących przy danym wyrazie lub wyrażeniu.

Widzisz błąd? Napisz nam o tym — naprawimy go!

W każdej chwili możesz do nas napisać. E-mail i wszystkie inne niezbędne informacje znajdziesz tutaj.